Winnaars 2020

Bij de tweede editie van de Vakwerk Awards in 2020 kon je meedingen naar een prijs in een van de volgende categorieën: Duurzaam, Renovatie & Onderhoud, Interieurbouw en Aan- & Verbouw. Hieronder vind je de winnaars en hun projecten.

Winnaar Duurzaam

Walther Dingemans, VDZ Projecten (Rijen)

Energieneutrale woning: betere prestaties dan nieuwbouw

Zonnepanelen voor én achter, sedum op het dak, leem en hout als bouwmaterialen, plus onderdelen als HR+++ glas, en (natuurlijk) een warmtepomp. De energieneutrale optelsom hiervan werd bekroond met een rapport dat nieuwbouw de loef af steekt. Zijn dit de ingrediënten van zo’n super-ecologisch Earthship? Nee, schijn bedriegt. Het pand in kwestie is een gewone 2-onder-1 kapwoning uit de jaren 60, in een rustige Tilburgse straat. Het huis werd volledig onderhanden genomen door Walther Dingemans en zijn twee meewerkende zoons.

Winnaar Renovatie & Onderhoud 

John Schilder, Pan Onderhoudsbedrijf  (Volendam)

Grootse restauratie in Amsterdam: van mega-tegels tot minuscule lampjes  

De 130 jaar oude woning stond langzaam maar zeker te verloederen, in de chique componistenbuurt van Amsterdam. Toen allround onderhoudsbouwer John Schilder hier aan de slag mocht van de nieuwe eigenaar, schrok hij dan ook van de staat van het pand. John kreeg de vrije hand om slimme oplossingen te bedenken én vakkundig uit te voeren. Het volledige pand van voor tot achter, van onder tot boven werd gerestaureerd, gerenoveerd en gemoderniseerd.

Winnaar Aan- & Verbouw : 

Gerrit Zeevat, Timmerbedrijf Zeevat (Elspeet)

Moderne look voor woning uit de jaren ‘70

De woning in Harderwijk is volledig gerenoveerd en verduurzaamd. Dat klinkt eenvoudiger dan het was. Heel veel is afgebroken en volgens een volledig nieuw concept weer opgebouwd. Van een jaren ’70 woning is iets heel moderns gemaakt.

Zo zitten er compleet nieuwe verwarmings- en elektra-installaties in de woning, is de zitkuil in de woonkamer weer gelijkvloers gemaakt, muren wit gestukadoord en boeidelen vernieuwd.

Het voorgedeelte is blijven staan, maar bijna 75 procent van de woning werd gesloopt.

Winnaar Interieurbouw en algemeen winnaar: 

Jakko Woudenberg, Dutch Wood Artist (Schagen)

Cirkelvormige parketvloer: 40 kilometer organische jaarringen

De enorme cirkelvormige vloer van de hal van groenvoorziener Krinkels in Breda kreeg een natuurlijke, passende uitstraling.

Jakko Woudenberg kreeg de vrije hand en creëerde van duizenden kaarsrechte latjes (lengte 40 kilometer) een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. Licht eiken en donker teak is verwerkt in de vloer van de begane grond, doorlopend op de trap en ook doorlopend op de rondgang van de eerste verdieping. Uniek in Nederland en zelfs uniek in de wereld.

Met deze parketvloer won Woudenberg niet alleen de eerste prijs in de categorie Interieurbouw maar ook de hoofdprijs: een Ford Transit Custom.

Winnaar publieksprijs:

Thomas de Pooter, De Pooter Afbouw (Terneuzen)

Flinterdun zwart/wit over de hele lengte van de bar 

Afbouwer Thomas de Pooter was met zijn 29 jaar de jongste genomineerde. Vanuit Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) doet hij zijn werk en we vinden zijn inzending dan ook in het nabije Sluiskil, als deel van het interieur van hotel-caférestaurant Dallinga.

In dit restaurant betegelde hij de karakteristieke bar en de receptie met lange, heel breekbare zwart-witte marmerimitatie tegelstroken van 6 millimeter dik. Precisiewerk, met geen millimeter ruimte voor afwijkingen.

Via internet kon op alle genomineerden worden gestemd. Thomas de Pooter kreeg de meeste stemmen en keerde huiswaarts met een Milwaukee gereedschapsset ter waarde van 1.500 euro.

De andere genomineerden

Categorie Renovatie & Onderhoud: Zinken dakrenovatie door Miquel Rombout (Vakmanschap Maatwerk Nederland). 

Het Prinsevinkenpark is eigenlijk geen park, maar een statige straat in Den Haag, dichtbij het Vredespaleis en aan de rand van de Scheveningse Bosjes. Op die prachtige locatie staat de tijdelijke werkplek van zinkmeester Miquel Rombout, met zijn zoon én leerling Nick: zij vernieuwden afgelopen zomer het volledige zinken dak van een historische stadsvilla in neo-renaissancestijl, uit 1888.

“Het gaat hier om vakwerk dat je niet vaak meer ziet, want daken van dit materiaal worden steeds zeldzamer”, meldt Miquel. Hij leidt niet voor niets leidt zijn zoon op in het maken van zinken daken, want het gaat hem aan het hart dat het vak langzaam maar zeker uitsterft.

Categorie Renovatie & Onderhoud: Badkamerrenovatie door Simone Bouhuijs (Siklus VOF).

Qua kleur ging het van wit/grijs naar een opvallende combinatie van zeegroen en antraciet. Constructief moest er ook veel gebeuren. “Het leek wel goed in elkaar te zitten, maar toen we onder de vloer kwamen, zagen we dat alles eruit moest”, vertelt Simone Bouwhuijs. Ze kijkt tevreden terug op de aanpak van een badkamer in een historische woning in Soest.

Het omtoveren van deze sfeerloze ruimte ging een paar stappen verder dan ‘even’ het tegelwerk en de kranen vernieuwen: de wanden werden gesloopt tot op de balken, de vloer ging er uit, de vloerbalken werden grondig geïnspecteerd. Simone klaarde de klus met haar partner Ron Folkertsma. Gelukkig troffen ze een dikke, harde houten vloer aan van minstens 100 jaar oud. Dat was een mooi fundament om opnieuw op te bouwen. “We hebben lichte materialen gebruikt, zodat we licht kunnen bouwen – maar wel stevig.”

Categorie Interieurbouw: Blauwstalen keuken door Peter Frecken (HEMELSby).

De bouwtak van ontwerpbureau Hemelsby verbouwde een compleet monumentaal pand gelegen in hartje Amsterdam, aan de grachtengordel. De keuken springt daarbij het meest in het oog: ambachtelijk en onconventioneel, uitgevoerd in blauwstaal. “Uniek in zijn soort”, weet ontwerper Peter Fecken. 

Het moest een stoere keuken worden. Eentje die goed past bij de originele bakstenen muur van het grachtenpand. En dat was meteen ook de grootste uitdaging. “Je hebt te maken met een verre van perfect pand: muren zijn schuin en ruw. Heel grillig. Toch moest de keuken daar goed op aansluiten.”

Categorie Aan- & Verbouw: Verdieping op een aanbouw door Patrick Verwel (Patrick Verwel Bouw, Verbouw & Onderhoud).

Wat is een kilkeper? De bouwkundige definitie is: de inspringende hoek tussen twee hellende dakvlakken. Dat klinkt lastig. In werkelijkheid is het ook geen alledaagse constructie om te maken, ook niet voor alleskunner Patrick van Wel. Maar toch maakte hij met balken van 7,5 meter twee kilkepers, bij de dakopbouw in Molenschot (bij Gilze-Rijen). Daardoor kan een jong gezin nu toch lekker ruim wonen in een ooit tamelijk kleine woning uit de jaren ’60.

Om te voorkomen dat het een ratjetoe van bouwstijlen zou worden, maakte Patrick er één geheel van. Dat deed hij met de houten gevelbekleding, maar ook op de bovenste helft, door een schuin pannendak naar achteren te maken.

Categorie Duurzaam: Dakopbouw met duurzame elementen door Jeroen Wouts (Wouts Dakwerk).

Bijzónder, dat is het woord dat past op elk aspect van dit huis. Ten eerste is de locatie heel speciaal: op de rand van de Brabantse Wal in Hoogerheide. Dan de heel bijzondere ecologische woning op die plek, met ook nog eens een centrale toren aan de voorkant – en daar achter een nog opvallender dak. En daar gaat het om, bij deze nominatie.

Vanaf de achterkant op grondniveau loopt dit hoefijzervormige EPDM-dak met mos/sedum-begroeiing schuin op naar ongeveer 6 meter hoogte, bij de toren aan de voorzijde. Jeroen Wouts is de dakdekker die verantwoordelijk is voor dit dak, dat bestaat uit “eiken balken, dampremmer, underlayment, hoogwaardige dampdichte isolatie, EPDM-dakbedekking, worteldoek, korven en de plantjes”, zo somt Jeroen het hele pakket op.

De voordelen van EPDM met mos/sedum beperken zich niet tot een ecologisch uiterlijk; ze hebben samen een enorm vermogen om warmte en kou te weren. Ofwel: “De Rd-waarde, is boven de 8”, vertelt Jeroen, die thuis ook zo’n combinatie aanbracht. “Ook werkt dit pakket geluidswerend, zodat je minder geluidsoverlast hebt”.

Categorie Duurzaam: Studio van strobalen en leerstuk door Luis Javier Rodriguez Comesana (Xavi Natural Building).

Pal naast de duinen van het Noordzeestrand, iets verscholen in een diepe achtertuin, ligt een weldegelijk opvallend ecologisch gebouw. Luis Javier Rodriguez Comesana – kortweg Xavi – bouwde het met natuurlijke producten als stro, hout en leem. “Gezonde bouwmaterialen, verwerkt met bouwtechnieken die het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Duurzamer kan niet.”

Het gebouwtje – dat dienst doet als meditatiestudio – rust op een betonnen fundering, voorzien van een cementvloer afgetopt met kalk. Alleen de met leem afgewerkte wanden/plafonds verraden dat er stro is gebruik als isolatie.  “De wanden en plafonds hebben een houten constructie met strobalen ertussen. Op de buitengevel zijn daarop verschillende leemlagen aangebracht. De gevel binnenin de meditatieruimte is ook van leem; de gevel van de aangrenzende ruimte met badkamer is van klei. Een eeuwenoude manier van bouwen.” Het enige van ‘nu’ is de wandverwarming.