Winnaars 2022

Bij deze derde editie van de Vakwerk Awards is weer prachtig vakwerk ingezonden. De jury heeft het er moeilijk mee gehad, maar is uiteindelijk tot de winnaars gekomen. Hieronder vind je de winnaars en hun projecten..

Winnaars

Algemene winnaar en winnaar categorie Renovatie & Onderhoud

Renovatie woning incl. groot formaat tegels – Constatin Butucel, C.E.B. Bouw 

Een oude woning renoveren tot modern woonhuis is altijd een mooie uitdaging. Bij deze renovatie waren de details vooral erg belangrijk. Zo is de vloer in de woonkamer betegeld met neolith tegels van maar liefst 150 bij 150 cm. In de tuin zijn eerst alle tegels uitgelegd en als een puzzel in elkaar gelegd zodat de aderen precies in elkaar over lopen. Daarna zijn de tegels in de woonkamer van de woning gelegd. Een renovatie die met passie, precisie en zorgvuldigheid is uitgevoerd. Dit project verdient spotlights!

Winnaar categorie Aan- en verbouw

Havenkantoor – Van der Heul Timmerwerken 

Een havenkantoor maken dat drijft op het water brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo konden er onder andere geen kranen in de buurt komen en heeft Erwin alle onderdelen prefab klaar moeten maken in zijn werkplaats. Als een soort bouwpakket heeft hij het later ter plekke gemonteerd. Het spannende was natuurlijk of het allemaal uitkomt zoals hij het in de werkplaats heeft bedacht. Met alle uitdagingen en prachtige eindresultaat verdient Erwin het om genomineerd te zijn!

Winnaar categorie Interieurbouw

Mancave in tuin – SpauwenGROEN&bouw  

Koperen goten, dakpannen van een hoeve uit de buurt, oud hout, hergebruik van zand voor metselen. Dat zijn (hergebruikte) materialen die gebruikt zijn bij het bouwen van deze mancave met overkapping. Opgedeeld in een nat gedeelte (douche en jacuzzi), een kantoorruimte met keuken en toilet en een tuinkamer met openbaard, riante eiken keuken met losstaand eiland. Met een fantastisch eindresultaat. 

Jossé had zich aangemeld in de categorie Duurzaam Bouwen, maar de jury was zo onder de indruk van het vakmanschap dat hij toonde in het interieur, dat hij uiteindelijk de categoriewinnaar voor Interieurbouw is geworden.

Winnaar categorie Duurzaam Bouwen

Eilandhuisje – Klein Huis Schuin Dak/Joris Goosen

Bijzondere omstandigheden bij de bouw van dit mooie eilandhuisje. Alle bouwmaterialen werden per bootje aangeleverd. Zowel binnen als buiten zijn er bestaande, herbruikbare  materialen toegepast. Inventieve oplossingen, zoals een deur die minder breed is gemaakt, of de bijzondere afzuiging. Ook de ramen zijn allemaal tweedehands; van glas en loodramen tot een stalen boerderijraam tot vier sets openslaande deuren. Het gaat er niet om dat het altijd per se strak, netjes of glad is, want dat zijn we zelf ook niet. De nominatie van Joris is welverdiend!

Vakambassadeur

Verduurzaamde jaren 60 woning – Walther Dingemans/VDZ projecten  

Nieuw in het leven geroepen door de jury is de prijs voor Vakambassadeur. Deze prijs is gewonnen door Walther Dingemans! Met passie voor vakwerk en de bereidheid om de nieuwe generatie het vak te leren en eigen fouten te laten maken, is deze winnaar een voorbeeld voor de nieuwe generatie en alle vakmensen om uiteindelijk Nederland elke dag een stukje mooier te blijven maken. Deze prijs mag Walther zien als erkenning, aanmoediging en compliment voor zijn passie voor vakwerk.

Energieneutraal was het uitgangspunt van de renovatie van de jaren 60 woning die Walther onderhanden heeft genomen. Een houtskelet aanbouw is bekleed met Essen via het GRAD wood systeem, een circulair systeem met een blinde bevestiging. De originele woning is ook volledig gerenoveerd en geïsoleerd. Daarnaast zijn zonnepanelen en een warmtepomp geïnstalleerd. 

Publieksprijs

Renovatie dak van monument – Klussenbedrijf Maljaars

De renovatie van het flink verouderde dak moest zo uitgevoerd worden dat er geen details verloren mochten gaan en er moest zelf nog een oud detail aan worden toegevoegd. Zo was op een archieffoto een dakkapel te zien en de opdrachtgever wilde deze weer terug. De dakrenovatie is tot in de details strak afgewerkt en het eindresultaat is prachtig! Over details gesproken, let vooral ook even op leeuwenkopjes van de dakkapel!

Andere genomineerden

Glazen dak restaurant – StayRelaxed Outdoor Living (Aan- en verbouw)

Een volledig vrijstaand glazen dak van 70m² dat ook nog eens automatisch open en dicht kan. Omdat de zijkanten van omliggende panden niet gebruikt mochten worden voor de constructie is het glazen dak volledig vrijstaand gebouwd. Speciaal glas houd de warmte binnen maar in de zomer ook de warmte buiten. Niet alleen spectaculair gebouwd, ook nog eens een lust voor het oog. Niet voor niets zijn Stefan en Alexandra daarom genomineerd in de categorie Aan- en verbouw.

Tuinhuis met buitenkeuken – Jard Werkt (Aan- en verbouw) 

Op de plek van een oud fietsenhok een tiny house maken met luxe buitenkeuken. Nadat Jard de tekening ontving van hoe het moest worden, ging hij aan de slag. Tijdens de bouw kwamen er een aantal uitdagingen aan het licht onder andere een probleem met de fundering. Dit is na goed overleg net de klant verholpen. En het eindresultaat mag er zijn, wat een plaatje!

Zwevende keuken – Timmer & Onderhoudsbedrijf Barry van ‘t Veer (Interieurbouw) 

In opdracht van Barthen Keuken Design Center plaatst Barry zwevende keukens. Zijn installatie van een zwevende keuken van 7 meter in Kockengen is genomineerd voor de categorie Interieurbouw. Niet zo gek, want de constructie is gemonteerd rond twee staande balken die horen bij de woning. De keuken steunt niet op de grond!  De grootste uitdaging voor Barry was het zorgen dat de keuken niet gaat doorzakken. 

Nieuwe kast met antieke elementen – J. van Rijn (Interieurbouw) 

Een antieke kast met nostalgische waarde die bijna uit elkaar viel vormde de basis voor een volledig nieuw meubel. Jeroen is begonnen met goed kijken naar de kast, en na goedkeuring op een schets is hij aan de slag gegaan. Zo veel mogelijk gemaakt van materiaal restanten en alles in verstek gezaagd is het een prachtige combinatie van oud en nieuw geworden.